سازگاریهای عضلانی ناشی از انواع تمرینات مقاومتی، یکی از چالشهای بحث برانگیز در بین محققین و متخصصان علوم ورزشی به شمار میرود. بر اساس نتایج برخی از مطالعات گذشته، شرکت در تمرینات مقاومتی باعث افزایش قدرت و اندازه عضلات درگیر میشود [27،26]. تغییر در قدرت و اندازه عضله پس از تمرینات مقاومتی به دلیل سازگاری عصبی و هورمونی ناشی از تمرین اتفاق میافتد [31]. لذا ارزیابی تغییرات عضلانی متعاقب تمرین بویژه تمرینات مقاومتی، نیازمند مطالعه تغییرات عصبی و هورمونی ناشی از این تمرینات است. در این بین، تأثیر دستگاه غدد درون ریز برسازگاریهای ناشی از تمرین از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا براساس شواهد پژوهشی موجود، تغییر در میزان ترشح برخی از هورمونها متعاقب تمرینات مقاومتی، عامل اصلی در سنتز پروتئین پس از تمرینات مقاومتی و ایجاد سازگاریهای مثبت در ساختار عضلات اسکلتی است [18].
در چند دهه گذشته، انجام تحقیقات گسترده در زمینه نوع تازهای از تمرینات مقاومتی به نام تمرینات مقاومتی BFR [40-38]، باعث رشد و توسعه روششناسی این تحقیقات شده است. بیشتر تحقیقات انجام شده دراین خصوص بر تأثیر تمرینات مقاومتی BFR بر قدرت و اندازه عضله بدون در نظر گرفتن سازگاری هورمونی مرتبط با افزایش قدرت و تغییر ساختاری عضلات اسکلتی تمرکز کردهاند. از آنجائیکه بیشترین سازگاری در ساختار عضله اسکلتی پس از تمرینات مقاومتی، در زمان استراحت پس از تمرین و در دوره برگشت به حالت اولیه اتفاق میافتد [41]، به نظر میرسد تغییر در ساختار عضله پس از تمرینات مقاومتی BFR که جریان خون پس از محدود شدن مقطعی در طول تمرین، مجدداً برقرار میشود، بیشتر تحریک شود. علاوه بر این، مطالعات متعددی افزایش قابل توجه هورمون رشد را به تمرینات مقاومتی یک جلسهای BFR گزارش کرده اند[42،36،31]؛ این در حالیست که نتایج مطالعات در زمینهی پاسخ هورمونهای IGF-1، کورتیزول و تستوسترون به تمرینات مقاومتی یک جلسهای BFR متناقض است [120] . بر اساس مطالعات محقق، درزمینهی سازگاریهای بلند مدت هورمونهای رشد، IGF-1، کورتیزول و تستوسترون به دنبال تمرینات مقاومتی BFR مطالعات محدودی وجود دارد. در حالیکه به نظر میرسد سطح این هورمونها با افزایش هایپرتروفی عضله که پس از حداقل 8 روز [31] . تمرینات مقاومتی کم شدت BFR اتفاق می افتد، به دلیل رشد سلولهای عضلانی تغییر یابد. از اینرو پژوهش حاضر با بررسی تأثیر تمرین مقاومتی با محدودیت جریان خون بر هورمونهای مرتبط با قدرت و اندازه عضله، در صدد پاسخ به این سوال است که آیا افزایش احتمالی در قدرت و اندازه عضله پس از سه هفته تمرین مقاومتی BFR به سازگاری هورمونی وابسته است؟
1-3-ضرورت و اهمیت تحقیق
افزایش آمادگی و تقویت قابلیتهای جسمانی ورزشکاران برای بالا بردن کیفیت اجرای مهارتهای ورزشی، همواره مورد توجه متخصصان و محققان علوم ورزشی بوده است. در سالهای اخیر، تلاش زیادی برای بهبود عملکرد ورزشکاران رشتههای مختلف ورزشی انجام شده است. در این راستا، میتوان به انجام تمرینات تخصصی بدنسازی و استفاده از وسایل و تجهیزات مدرن اشاره کرد. یکی از مؤثرترین و متداولترین روشها برای افزایش عملکرد ورزشکاران رقابتی، استفاده از شیوههای تمرینی مناسب است. از اینرو، بسیاری از ورزشکاران حرفهای و همچنین افرادی که به صورت تفریحی ورزش می کنند، همواره در برنامههای آمادگی جسمانی و بدنسازی خود در جستجوی شیوههای تمرینی مناسب هستند. در تحقیق حاضر، نوع تازهای از تمرینات ورزشی مورد بررسی قرار گرفته است که بر اساس شواهد پژوهشی، این امکان را برای ورزشکاران بویژه مردان ورزشکار فراهم میآورد تا بتوانند با بهرهگیری از تمرینات مقاومتی BFR، قدرت و اندازه عضلات خود را افزایش داده و از این طریق سطح عملکرد ورزشی را ارتقاء بخشند. نتایج تحقیقاتی از این دست، از یک سو کمک میکند تا ورزشکاران با اطمینان خاطر این تمرینات را در برنامههای بدنسازی خود که با هدف افزایش قدرت و اندازه عضله انجام میشود، بگنجانند.
1-4-اهداف تحقیق
1-4-1-هدف کلی
هدف کلی از انجام این تحقیق بررسی اثر تمرینات مقاومتی با جریان خون محدود شده بر سطح سرمی هورمونهای مرتبط با قدرت و اندازه تودهعضلانی است.
1-4-2-اهداف اختصاصی
- تعیین سطح سرمی کورتیزول در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
- تعیین سطح سرمی هورمون رشد در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
- تعیین سطح سرمی تستوسترون در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
- تعیین سطح سرمی IGF-1 در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
- تعیین اندازه دور ران در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
- تعیین 1RM اسکوات در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
- تعیین 1RM جلو پا در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی.
1-5-فرضیات تحقیق
- بین سطح سرمی کورتیزول مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین سطح سرمی هورمون رشد مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین سطح سرمی تستوسترون مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین سطح سرمی IGF-1 مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین اندازه دور ران مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین 1RM اسکوات مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
- بین 1RM جلو پای مردان جوان در گروههای مختلف پس از سه هفته تمرین مقاومتی تفاوت معناداری وجود دارد.
f Sports Medicine
فرم در حال بارگذاری ...