ی پژوهش
شرایط آبوهوایی در شکلگیری سکونتگاههای شهری بسیار مؤثر است. در واقع، هر گونه دخل و تصرف انسانی در محیط تا حدود زیادی تابع شرایط آبوهوایی است. توجه به شرایط آبوهوایی در برنامهریزی و طرحریزی شهری از دو جهت حائز اهمیت است. نخست اینکه با شناخت ویژگیهای آبوهوایی میتوان قابلیتهای سازگاری انسان با محیط را بررسی کرد و دیگر این که متناسب با شرایط آبوهوایی میتوان شکلهای مطلوب ساختهایی فضایی را به وجود آورد (رهنمایی، 1389: 127). شرایط آبوهوایی یک منطقه حاصل روابط متقابل عناصر و عوامل آبوهوایی است. دما، بارش، فشار، رطوبت و تابش عناصر آبوهوایی هستند (کاویانی و علیجانی، 1388: 27). یکی از عناصر مهم آب-وهوایی تابش خورشید است. انرژی تابشی خورشید در برنامهریزی و طرحریزی شهری کاربردهای مختلفی دارد. هر چند که تاکنون جنبههای کاربردی آن در برنامهریزیها و طرحریزیها چندان مورد توجه قرار نگرفته است. از مهمترین کاربردهای انرژی خورشیدی، تأمین نیازهای گرمایشی و سرمایشی سکونتگاههای شهری است (خلجیِاسدی و همکاران، 1380: 524). کاستن از هزینههای گرمایشی و سرمایشی توسط انرژیهای تجدیدپذیر بهویژه انرژی خورشیدی در سکونتگاههای شهری از نکاتی است که برنامهریزان شهری باید به آن توجه کنند. این انرژی تجدیدپذیر کاملاً با محیطزیست سازگار است و سبب آلودگی آن نمیشود. نامحدود و پایانناپذیر است. در همهی کشورها وجود دارد و میتوان از آن بهصورت منطقهای و محلی بهرهبرداری کرد. در صورتی که انرژیهای تجدیدناپذیر نظیر سوختهای فسیلی سبب آلودگی محیطزیست میشوند. محدودند و روزی به پایان میرسند و فقط در برخی از کشورها وجود دارند (ابراهیمیِقوامآبادی و فولادیِدهقی 1380: 426). بنابراین، پایش – ترکیبی از گردآوری، ضبط، سنجش و پردازش دادهها و اطلاعات برای کمک به تصمیمگیری و برنامهریزی یک پروژه (مجتهد و حسنزاده، 1380: 48) – تابش خورشید و تأکید بر بهرهگیری از این منبع تجدیدپذیر در برنامهریزی و طرحریزی شهری بسیار ضروری است. با توجه به توضیحات ذکر شده پژوهش حاضر به پایش تابشپذیری شهرهای ایران میپردازد؛ تا به پرسشهای زیر پاسخ گوید:
- میزان تابشپذیری شهرهای ایران چقدر است؟
- میزان نیازهای گرمایشی و سرمایشی شهرهای ایران چقدر است؟
- تابش خورشید چه مقدار از نیازهای حرارتی شهرهای ایران را تأمین میکند؟
- با توجه به میزان تابشپذیری، چگونه میتوان نیازهای گرمایشی و سرمایشی شهرهای ایران را تأمین کرد؟
1- 1- هدفهای پژوهش
هدفهای این پژوهش به شرح زیر است:
- تعیین میزان تابشپذیری شهرهای ایران.
- تعیین میزان نیازهای گرمایشی و سرمایشی شهرهای ایران.
- محاسبهی نسبت تابش خورشید به بار گرمایشی در شهرهای ایران.
- ارائهی راهکارهای مناسب برای تأمین نیازهای گرمایشی و سرمایشی شهرهای ایران با توجه به مقدار تابش دریافتی.
2- 1- نوع پژوهش
پژوهش حاضر یک پژوهش شناختی محسوب میشود؛ زیرا به تشریح و شناخت بیشتر موضوع مورد بررسی میپردازد. این پژوهش یک پژوهش کاربردی نیز محسوب میشود؛ زیرا میتوان نتایج آن را در تصمیمگیریها، برنامهریزیها و طرحریزیها بهکار برد (حافظنیا، 1382: 59).
3- 1- جامعهی آماری، حجم نمونه و روش نمونهگیری
پژوهش حاضر به پایش تابشپذیری شهرهای ایران میپردازد؛ بنابراین، شهرهای ایران جامعهی آماری این پژوهش را تشکیل میدهند. با توجه به تنوع تابشپذیری در مناطق مختلف ایران، چندین شهر برای نمونه – با توجه به گسترهی هر منطقه – گزینش و بررسی میشود.
4- 1- روش گردآوری دادهها و اطلاعات
در این پژوهش، دادهها و اطلاعات به صورت کتابخانهای گردآوری شده است؛ یعنی دادهها و اطلاعات مورد نیاز با مراجعه به کتابها، مجلات تخصصی، مقالات علمی، طرحهای پژوهشی و پایگاههای داده گردآوری شده است.
5- 1- روش تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات
روش تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات در این پژوهش، آماری یا کمی است. روش آماری یا کمی به دو شکل توصیفی و استنباطی صورت میگیرد. آمار توصیفی برای خلاصه کردن، طبقهبندی و توصیف ویژگیهای موضوع مورد برررسی و آمار استنباطی برای تعمیم نتایج به دست آمده از بررسی گروه کوچکی به نام نمونه به گروه بزرگتری به نام جامعه به کار میرود (حافظنیا، 1382: 242).
6- 1- ابزارهای مورد استفاده در پژوهش
در این پژوهش از دستگاه رایانه[23] و نرمافزارهای[24] SPSS 15 for Windows Evaluation Version برای پردازش[25] دادهها، 9.3 ArcGIS برای ترسیم نقشهها، Microsoft Office Excel 2010 برای ترسیم نمودارها و Microsoft Office Word 2003 برای نگارش متون استفاده شده است.
– Climate Conditions
– Urban Planning
– Urban Projection
– Spacial Strocture
– Solar Radiation
– Solar Energy
– Renewable Energy
– Monitoring
– Solar Load Ratio
– Identified
– Applied
– Statistical Population
– Sample
– Database
– Statistic
– Quantitative
– Descriptive
– Inferential
– Descriptive Statistic
– Inferential Statistic
– Generalization
– Population
– Computer
– Soft Ware
– Process
فرم در حال بارگذاری ...