جامعهشناسی ادبیات به عنوان یک شاخۀ علمی که در سالهای اخیر بیشتر به آن توجه شده است، افکار اجتماعی، فرهنگی، اخلاقی و. .. شاعران و نویسندگان را مورد بررسی قرار میدهد. افکاری که بیان کنندۀ اوضاع روزگار آنها و آداب و رسوم حاکم بر آن زمان است. شاعر هم یکی از این اعضای جامعه است، که تجارب و آموختههای خویش را به رشتۀ نظم درمیآورد.
خواجو از جمله شاعران پرکار در شعر فارسی است آثار او آمیزهای از نکات اجتماعی، اخلاقی و عرفانی است. با توجه به اینکه خواجو کثیرالسفر بوده است، طبیعی است که میتواند شاخصهای اجتماعی بیشتری در شعر او نمود پیدا کند، از اینرو غزل او قابل بررسی است.
1-3- فرضیههای تحقیق
- خواجو تا چه اندازهای از جامعۀ زمان خود تأثیر پذیرفته یا بر آن اثر گذاشته است؟
- به نظر میرسد مسائل اجتماعی و اخلاقی آن دوران بر غزل خواجو اثر گذاشته است.
1-4- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
با توجه به اینکه پژوهشگران بیشتر در زمینههای صور خیال و مسائل دستوری پژوهشی انجام میدهند اما دربارهی جامعهشناسی شعر کمتر کار شده است. و در مورد خواجوی کرمانی این مطلب صدق میکند، لذا در این زمینه کاری انجام نگرفته است و بررسی مباحث جامعهشناختی خواجو، جهت آشنایی دانشجویان و پژوهشگران آثار خواجو ضروری به نظر میرسد.
1-5- اهداف تحقیق
دستیابی به بازتاب مسائل و مشکلات اجتماعی و سیاسی در غزل خواجو و این که چگونه شاعر توانسته است این مسائل و مشکلات را در شعر خود انعکاس دهد.
- بررسی و توصیف تأثیرپذیری غزل خواجو از شرایط حاکم بر زمان او
- بررسی و توصیف مسائل اجتماعی و اخلاقی آن دوران بر غزل خواجو
- بررسی و توصیف مسائل سیاسی آن دوران بر غزل خواجو
- بررسی و توصیف عقاید و مسائل دینی آن دوران در غزل خواجو
1-6- جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
برای اولین بار است که جامعهشناسی غزل خواجوی کرمانی مورد بررسی قرار میگیرد.
1-7- روش تحقیق
این تحقیق یک مطالعه اسنادی به شیوۀ کتابخانهای است. ابتدا منابعی در رابطه با جامعه شناسی ادبیات مورد مطالعه قرار گرفت، سپس غزلیات خواجو بررسی و مطالب مورد پژوهش استخراج و تحلیل و جمعبندی گردید.
فرم در حال بارگذاری ...